Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA: L'ICAB considera que s'hauria de modificar la normativa processal espanyola per adequar-la al dret comunitari, arran de la sentència del TJUE per les clàusules hipotecàries abusives

26/01/2017
L'esmentada sentència estableix que un jutge ha de poder examinar qualsevol clàusula d'ofici si considera que són abusives, inclòs durant una fase posterior de l'execució hipotecària
NOTA DE PREMSA: L'ICAB considera que s'hauria de modificar la normativa processal espanyola per adequar-la al dret comunitari, arran de la sentència del TJUE per les clàusules hipotecàries abusives

Per això, el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona considera que s'hauria de dur a terme una modificació en profunditat de la Llei d'enjudiciament civil, particularment de l'execució hipotecària

Barcelona 26 de gener de 2017. Davant la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, coneguda avui, en relació a les clàusules de venciment anticipat i la seva retroactivitat, en la què la decisió de la sentència és contra Espanya per les clàusules hipotecàries abusives, el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) considera que s'hauria de modificar la normativa processal espanyola per adequar-la al dret comunitari.

Cal recordar que aquesta no és el primera sentència contra la legislació espanyola en matèria processal. El passat 21 de desembre, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va declarar la nul·litat de les clàusules sòl per ser abusives i, amb això, obliga als bancs a la devolució total dels diners cobrats de més als consumidors.

Davant d'aquesta situació i el fet que la decisió de la sentència del TJUE pot afectar l'execució hipotecària, l'ICAB considera necessari una revisió de la llei d'enjudiciament civil, particularment pel que fa a l'execució hipotecària.

Quin és principal argument de la nova sentència del TJUE sobre les clàusules de venciment anticipat i la seva retroactivitat?

La sentència estableix que "un jutge ha de poder examinar qualsevol clàusula d'ofici, sense limitacions, si considera que són abusives, incloses aquelles que no s'havien posat inicialment en qüestió i fins i tot amb posterioritat a l'execució hipotecària" i que "és contrari al dret de la Unió la interpretació jurisprudencial d'una disposició de Dret nacional relativa a les clàusules de venciment anticipat dels contractes de préstec, que prohibeix al jutge nacional, que ha constatat el caràcter abusiu d'una clàusula contractual d'aquest tipus, declarar la seva nul·litat i deixar-la sense aplicar quan, en la pràctica, el professional no l'ha aplicat ".

 

 

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic)
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat