Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA: L’ICAB aposta per l’elaboració d'una normativa per perseguir i sancionar l'apologia dels trastorns alimentaris

22/02/2016
Des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) es considera que aquesta regulació jurídica relativa als trastorns alimentaris (anorèxia i bulímia, entre altres) ajudaria a protegir la dignitat de la persona
NOTA DE PREMSA: L’ICAB aposta per l’elaboració d'una normativa per perseguir i sancionar l'apologia dels trastorns alimentaris

Des de l’ICAB es considera innecessari recórrer al Codi penal per perseguir aquestes conductes il·lícites per l’escassa funció preventiva que té.

Barcelona 22/2/2016. El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) considera necessària una regulació jurídica per perseguir i sancionar l’apologia dels trastorns alimentaris, com l’anorèxia, la bulímia, entre d’altres. 

Cal tenir en compte l’actual context, on molts menors recorren a les xarxes socials i a Internet per buscar informació i acaben sent víctimes de continguts no saludables relacionats amb els hàbits alimentaris.

Per aquest motiu hi ha un grup de treball dins l’ICAB que està elaborant una normativa que articuli un marc legislatiu adequat per  perseguir i sancionar l'apologia d’aquests trastorns alimentaris – molts dels quals es realitzen a través de pàgines i publicacions a Internet- així com per limitar la venda de laxants, diürètics i altres productes a menors d'edat.

Aquestes accions poden incórrer en infracció de la normativa de salut pública. De manera que aquesta futura normativa podria estar subjecte a l’àmbit de la Llei 18/2009, de 22 d’octubre, de salut pública. En concret, l’art. 55 de la Llei preveu l’establiment de sistemes de vigilància, de xarxes de comunicacions i d’anàlisi de dades que permetin detectar i conèixer, tan ràpidament com sigui possible, la proximitat o la presència de situacions que puguin repercutir negativament en la salut individual o col·lectiva de les persones; La Llei també  permet el control de la publicitat i la propaganda de productes i activitats que puguin incidir en la salut, amb la finalitat d'ajustar-les a criteris de veracitat i evitar tot allò que pugui comportar un perjudici per a la salut.

Dret penal

Des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona es creu que el Dret penal ha de ser l’últim recurs per perseguir conductes il·lícites i per això descarta un tractament penal específic per a la figura de l’apologia dels trastorns alimentaris.

Per això, l’equip de treball de l’ICAB afirma que l’ordenament jurídic pot actuar des de l’àmbit administratiu amb la mateixa eficàcia o més que el penal per vehicular la prevenció, el control, la vigilància i la presa de mesures cautelars, quan aquestes siguin necessàries. També alerta que la tipificació penal de l’apologia pot comportar l’efecte contrari i provocar la clandestinitat de les persones que estan patint aquest tipus de trastorns alimentaris perquè pensin que seran perseguides per la Llei, enlloc de generar actuacions d’ajut i de suport.

 

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic)
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat