Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA:La Secció de Dret Sanitari de l’ICAB aposta per mantenir i reforçar el dret a la intimitat davant l’allau de dades personals que se sol·liciten a les persones

18/04/2016
La Secció de Dret Sanitari del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona alerta que amb l’evolució i progrés tecnològic es requereixen cada cop més dades personals, inclús aquelles que fan referència a l’àmbit sanitari.També afirma que el secret professional, instituït per a protegir els drets individuals de la persona, es presenta avui com la darrera frontera en la protecció de la intimitat personal, que cal mantenir i reforçar, especialment en el 'Dia europeu dedicat als drets dels pacients'.
NOTA DE PREMSA:La Secció de Dret Sanitari de l’ICAB aposta per mantenir i reforçar el dret a la intimitat davant l’allau de dades personals que se sol·liciten a les persones

Barcelona 18/04/2016. Amb motiu del “Dia europeu dels drets dels pacients”, que se celebra avui, la Secció de Dret Sanitari del Col•legi de l’Advocacia de Barcelona  considera que cal reforçar el dret a la intimitat, davant  l’entorn en què vivim – on l’evolució i progrés tecnològic condueix a reduir correlativament l’àmbit d’intimitat personal, ja que cada vegada més són requerides més dades personals, amb finalitats diverses per ser emmagatzemades i destinades a estudis i encreuaments que permeten conèixer situacions, tendències i projectes, en l’àmbit d’actuacions dins l’entorn conegut com a “Big Data”.
 
Davant aquest context, aquesta Secció alerta que les dades personals sanitàries no queden al marge d’aquest afany de coneixement, atès que permeten orientar diferents actuacions socials. Des de previsions asseguradores, a la contractació laboral i al disseny urbanístic.
 
En alguns àmbits concrets, especialment relacionats amb la seguretat col•lectiva, tant preuada actualment, es qüestiona directament el manteniment del secret professional de les dades personals sanitàries i es proposa sacrificar drets individuals per  protegir la col·lectivitat.
 
El dilema que actualment presenta la nostra societat entre “la privacitat i la seguretat”  rau en determinar els riscos que vers a un tercer pot derivar el fet de no comunicar dades sanitàries personals (és malauradament per a tots conegut el cas del pilot d’avió que va causar la mort de més d’un centenar de persones en estavellar un avió contra els Alps francesos el passat març de 2015).
 
Davant aquesta situació, la Secció de Dret Sanitari de l’ICAB afirma que “el secret professional, de llarga tradició en la professió mèdica, i, per extensió, en l’àmbit sanitari, instituït per a protegir els drets individuals de la persona, es presenta avui com la darrera frontera en la protecció de la intimitat personal, que cal mantenir i reforçar, especialment en el dia europeu dedicat als drets dels pacients”.
El secret professional entre advocat i client és l’essència per garantir el dret de defensa d’una persona. De la mateixa manera, la relació metge-pacient es basa en una confiança que no pot ser traïda.
 
Per aquest motiu la Secció vol destacar que els pacients “són persones especialment vulnerables tant en un sentit físic com mental”, i per això considera que no es pot legislar en calent ni demanar canvis normatius que posin en risc el dret a la intimitat – i menys sobre un material tan sensible com és l’historial mèdic- perquè es tracta d’un dret fonamental propi d’una societat democràtica.
 
La Secció de Dret Sanitari també vol recordar sentències recents, com les de l’Audiència de Sevilla, de 7 de desembre de 2011, de l’Audiència de Balears, de 16 de febrer de 2015, i la del TS de 3 de febrer de 2016, que al mateix temps que protegeixen la intimitat personal, corregeixen i sancionen actuacions abusives en la utilització dels mitjans informàtics.
 
Nota d’aclariment

El comunicat de premsa que acabeu de rebre per part de la Secció de Drets Sanitari és una nota elaborada i tramesa als mitjans per part d’aquesta Secció del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona.
Les Seccions i Comissions de l’ICAB promouen el debat jurídic i fomenten la participació de les persones col·legiades en els diferents àmbits d’interès professional. Tanmateix les actuacions o opinions que defensen no representen necessàriament l’opinió de la Junta de Govern d’aquesta corporació.
El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona és la veu oficial d’aquesta corporació i es manifesta a través de la seva Junta de Govern

Secció de Dret Sanitari de l’ICAB

La Secció de Dret Sanitari es va constituir amb l'objectiu d'estudiar la normativa que afecta als pacients i per vetllar per l'acompliment efectiu d'aquests drets. També recopila dades per determinar quines són les mancances o buits legals sobre aquesta àrea del dret i elaborar  propostes i suggeriments que millorin els drets d'aquest col·lectiu.

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic)
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat