Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA: La Comissió per a la Cooperació i el Desenvolupament (0,7%) de l’ICAB celebra l’anul·lació de la sentència condemnatòria contra la dona salvadorenya acusada d’un delicte vinculat a l’avortament

27/05/2016
El diputat de l’ICAB, Josep Llàcer, ha participat en el Tribunal simbòlic “Justícia i reparació per a les dones”, celebrat a la Universitat Centreamericana José Simeón Cañas, per contribuir a la llibertat i accés a la justícia de les dones criminalitzades a causa de la legislació de El Salvador, que penalitza l’avortament sota qualsevol circumstància
NOTA DE PREMSA: La Comissió per a la Cooperació i el Desenvolupament (0,7%) de l’ICAB celebra l’anul·lació de la sentència condemnatòria contra la dona salvadorenya acusada d’un delicte vinculat a l’avortament

Barcelona 27/05/2016. La Comissió per a la Cooperació i el Desenvolupament (0,7%) celebra que s’hagi revisat la sentència del cas de la salvadorenya María Teresa Rivera, que va ser acusada “d’homicidi agreujat per parentiu” després d’haver patit una hemorràgia que li va fer perdre el fetus. Els metges de l’hospital on posteriorment va ser atesa la van denunciar per “assassinat” (atès que es tractava de fets extrahospitalaris) i va ser condemnada a 40 anys de presó. Quatre anys més tard dels fets, la cort de El Salvador ha anul·lat aquesta  sentència condemnatòria. 

Aquest canvi comporta una pas endavant vers el dret de defensa de les persones, doncs a causa de la modificació introduïda en el Codi Penal, el 1998, l’avortament a El Salvador està prohibit en totes les circumstàncies, inclús quan l’embaràs és fruit de violacions, l’incest o quan la vida de l’embarassada corre perill. Aquest fet està provocant que en molts processos penals es pressuposi que les dones són culpables. L’anul·lació de la sentència precisament s’ha produït perquè el jutge ha dictaminat que no hi havien suficients “elementos probatorios que determinaran que fuera ella la que le quitara la vida a su hijo”.

Per aquest motiu la Comissió per a la cooperació i el desenvolupament del 0,7% considera que aquesta sentència suposa un pas endavant en la defensa dels drets humans, doncs arran de la normativa vigent a El Salvador, les dones són considerades “ciutadanes de segona classe”. 
La Junta de Govern del Col•legi de l’Advocacia de Barcelona va acordar concedir un ajut al projecte “Acciones Legales para la defensa de mujeres sin acceso a la justicia en El Salvador”. Un projecte presentat per l’Associació Cooperacció en la convocatòria del 2015, que col·labora amb la “Agrupación Ciudadana por la despenalización del aborto en El Salvador”. D’aquí ve la implicació de l’ICAB  i de la Comissió per a la Cooperació i el Desenvolupament (0,7%) en la causa.

Aquesta Comissió vol destacar el treball realitzat a favor d’aquest cas concret. Així recorda que el diputat de la Junta de Govern, Josep Llàcer, va participar com a membre del Tribunal simbòlic “Justícia i reparació per a les dones”, que va tenir lloc el passat 20 d’abril a la Universitat Centreamericana José Simeón Cañas. Com a membres d’aquest tribunal també hi va participar Mirna Perla, advocada, notàriai ex magistrada de la Cort Suprema de Justícia; Yolanda Guirola, advocada, notària, membre fundadora de CEMUJER i actual coordinadora nacional de CLADEM i els pèrits Abraham Abrego, director de la Fundació d’Estudis per a l’Aplicació del Dret ; Mario Najera, metge forense de Guatemala i Angèlica Rivas, advocada especialista en gènere de la Col·lectiva de Feminista para el Desarrollo Local.

L’objectiu principal del tribunal va ser contribuir a la llibertat i accés a la justícia de les dones criminalitzades injustament a causa de la legislació penalitzadora de l’avortament a El Salvador. Els objectius específics van ser: donar a conèixer violacions de drets humans de tres casos de dones que han enfrontat emergències obstètriques (el de la pròpia Maria Teresa Rivera, Teodora i Guadalupe), construir arguments jurídics i forenses per a l’avanç, defensa i lluita per la llibertat de les dones i possibilitar la reparació moral de les dones criminalitzades i dels seus familiars.

 

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic)
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat