Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies

Trobades de la Comissió de Dret Penitenciari

12/02/2014
Trobades de la Comissió de Dret Penitenciari En el marc de les trobades que la Comissió de Dret Penitenciari del Col·legi d’Advocats de Barcelona du a terme amb els diferents operadors que treballen a l’àmbit del Dret Penitenciari, els dies 3 i 11 de desembre de l’any 2013 es van celebrar dues reunions a la seu de l’ICAB que creiem necessari posar de relleu.

La primera d’elles va congregar diversos Jutges de Vigilància Penitenciària (concretament, la Il·lma. Sra. Maria José Gonzalez;; la Iltma. Sra. Remei Bona, i l’Il·lustre Sr. Esteban Farre, titulars respectivament dels Jutjats nº 2, 4 i 6 de Vigilància Penitenciària); el fiscal coordinador de Vigilància Penitenciària de Barcelona, Sr. Francisco Javier Faus Prosper, les Diputades Sra. Blanca Olivares i Sra. Carmen Valenzuela, i la presidenta i diversos vocals de la comissió de Dret Penitenciari.

La reunió va servir per contrastar posicionaments en diverses qüestions tant de tipus processal com de Dret material, sempre amb la idea d’afavorir el Dret de defensa dels interns, i el principi tractamental de les penes de presó. Els intervinents van coincidir en la necessitat  de tenir un procediment comú a seguir per unificar criteris. En l’actualitat es dóna la circumstància que els Jutjats d’Executòries poden dictar diferents resolucions relatives a supòsits idèntics. La dificultat segons l’opinió general es que el tractament penitenciari es individualitzat i això confronta amb l’establiment de criteris generals.

La segona va reunir els Directors del Centres Penitenciaris de Catalunya. L’acte, encapçalat pel Degà, Ilm. Sr. Oriol Rusca, i per les Diputades Sra. Blanca Olivares i Sra. Carmen Valenzuela, pretenia apropar posicions amb la finalitat d’afavorir  la situació penitenciaria dels interns. Hi van ser presents el Sr. Carlos España, del Centre Brians l ; el Sr. Antonio Guitierrez Parra, de Brians 2; el Sr. Ferran Español, del Centre Obert de Barcelona; la Sra. Nuria Ramon Lavernia, del Centre  Obert 2 de Barcelona;  la Sra. Silvia  Serra, de Dones de Wadras; la Sra Nuria Ramon del Centre de la Trinitat;  El Sr. Josp Font del Centre Lledoners;  el Sr. Jose Saldaña Bonilla de Quatre Camins; el Sr. José Manuel Nuñez Hortas, del Centre de Joves;  el Sr. Josep Paul Torrent i el Sr. Pere Soler Campins, el Sr. José Luis Valdivieso i el Sr. Ramón Albiol, per part de la Direcció General de Serveis Penitenciaris.

En aquesta reunió es van abordar diversos temes, com ara la concessió del tercer grau per als interns condemnats a penes superiors a cinc anys, o els trasllats de centres, per tal d’afavorir que els presos estiguin al mateix territori que la seva família.

Per part dels Directors va ser general l’opinió que s’havien de ponderar molt totes les variants que confluïen a l’hora d’atorgar els permisos, ja que una errònia concessió podia comportar la comissió d’un delicte per part de l’intern beneficiat, amb el risc social que això suposava. En aquest sentit, la Sra. Bataller va encoratjar els Directors a ser una mica valents, donat que les estadístiques demostren que es mínim el percentatge de penats que incompleixen la llei.

Els actes van acabar en les corresponents fotografies dels assistents. Tots ells  deixen les portes obertes a noves convocatòries.

Gloria Soto Aguilera. Vocal de la Comissió de Dret Penitenciari

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissions
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    Comissió d'Advocats de Responsabilitat Civil i Assegurances, Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l'Advocacia, Comissió de Dones Advocades, Comissió de Dret Penitenciari, Comissió de Drogues , Comissió de Justícia Penal Internacional , Comissió dels Drets de la Gent Gran , Comissió per a la Igualtat de Drets dels Nous Models de Família, Comissió de Prospectives, Comissió d'Advocats d'Empresa T. 93 601 12 12 - EXT. 5341 F. 93 487 16 49 E. comissions@icab.cat