Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Reial Decret Llei 10/2019, de 29 de març, pel qual es prorroga per a 2019 la destinació del superàvit de Comunitats Autònomes i de les entitats locals per a inversions financerament sostenibles i s'adopten altres mesures en relació amb les funcions del personal de les entitats locals amb habilitació de caràcter nacional (BOE del 30/03/2019)

23/04/2019
Entrada en vigor: 31/03/2019

Es prorroga per a 2019 la possibilitat que el superàvit de CCAA i de les entitats locals es destini a inversions financerament sostenibles (IFS), i adopta altres mesures en relació amb les funcions del personal de les entitats locals amb habilitació de caràcter nacional.

Aquestes mesures de flexibilitat en la destinació del superàvit es van aplicar a les CA mitjançant l'aprovació de la Disposició addicional 116 dels pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2018, preveient la possibilitat de destinar el superàvit pressupostari de les CCAA i ciutats amb estatut d'autonomia a IFS sempre que compleixin determinats requisits i regles fiscals que garanteixin l'estabilitat pressupostària i la seva sostenibilitat financera.

Es considera que es donen les circumstàncies que aconsellen l'aprovació de la pròrroga de les normes indicada, a fi de que les entitats territorials que compleixin els requisits establerts puguin destinar el seu superàvit a realitzar IFS. Entre aquestes inversions s'inclouen les que corresponen a grups de programes d'assistència social primària de les corporacions locals.

D'acord amb la Llei Orgànica d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera, el saldo positiu que aconsegueixen les administracions públiques a final d'any ha de ser utilitzat per amortitzar deute. Però, aquesta llei permet -com excepció- les IFS. Així, les entitats locals i CC.AA que hagin obtingut superàvit en 2018 podran destinar aquest excedent a la prestació de serveis essencials (clavegueram, recollida de residus, enllumenat públic, abastament d'aigua, millora d'infraestructures de transport, centres docents o assistència social primària).

Les IFS han de tenir una vida útil igual o superior a 5 anys, temps durant el qual han de ser econòmicament sostenibles, i no computen la despesa a l'hora d'aplicar la regla de despesa, encara que sí a efectes de complir l'objectiu d'estabilitat pressupostària.

També s'amplia el temps per desenvolupar aquestes inversions sostenibles, de manera que les aprovades en 2019 poden acabar d'executar en 2020.

A més, s'estableix el règim pel qual es regula l'exercici de les funcions reservades de fe pública, assessorament legal preceptiu, control i fiscalització interna de la gestió economicofinancera i pressupostària i comptabilitat, tresoreria i recaptació, en aquelles entitats locals d'àmbit territorial inferior al municipi, que continuen mantenint la seva condició d'entitats locals després de l'entrada en vigor de la Llei Orgànica 2/2012.

[NORMATIVA APROVADA. CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302