Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar

Fons antic

 1. Descripció
 2. Preguntes més freqüents
 3. Preservació i consulta: col·leccions digitalitzades
 4. Reprografia i digitalització
 5. Tresors de la Biblioteca
 6. Exposicions virtuals
 7. Departament / Comissió responsable

Descripció

Hi ha al voltant de 100.000 volums anteriors al segle XX, aquestes obres configuren el que anomenem Fons antic, estan composades per: manuscrits, pergamins, al·legacions jurídiques, incunables (llibres impresos 1450-1500), obres de literatura jurídica dels segle XVI al XIX, jurisprudència antiga, etc.

La forma de consultar-los té dues vessants: el catàleg on-line, on hi trobareu més de 3500 títols, i pels catàlegs manuals no informatitzats.

Preguntes més freqüents

 • Com es cerquen les obres? Es pot cercar per qualsevol camp, però potser el més senzill seria per l’autor, i aquest es pot introduir en qualsevol de les seves formes conegudes: llatí, català, castellà.
 • Com han arribat aquestes obres a la Biblioteca? En gran part, per no dir la majoria per donacions dels col·legiats.
 • On es conserven aquestes obres? Estan en unes sales determinades de la Biblioteca on es vetlla per que sempre tinguin les mateixes condicions de temperatura i humitat.

Preservació i consulta: col·leccions digitalitzades

La preservació i conservació d’aquests fons s’han emprés diverses polítiques per tal de mantenir el seu bon estat.
La primera ja s’ha citat abans és de mantenir aquest fons en uns sales especials.

I la segona és la preservació per mitjà de la digitalització del fons antic, que vol dir això? Que a mesura que es vagin digitalitzant la consulta es farà sobre el suport digital, i no sobre l’obra física en concret.

Reprografia i digitalització

Per tal de poder obtenir alguna reproducció d’obres que pertanyin al fons antic, s’ha de sol·licitar  per escrit (In situ a la Biblioteca o per correu electrònic a biblioantic@icab.cat). En el cas de que sigui un llibre sencer, també cal un compromís per escrit de que no es faran còpies per comercialització.

La tramesa de la còpia digitalitzada es farà via correu electrònic o  CD, segons la comanda.

Col·legiats:


Reproducció Puntual i Concreta de Fons Antic

Tota la comanda valdrà d’entrada 10€
(inclou les 10 primeres còpies, o inclourà el CD. A partir d’aquesta quantitat de pàgines valdrà 0,15 cèntims).

Per a usuaris externs:


Reproducció Puntual i Concreta de Fons Antic

Tota la comanda valdrà d’entrada 25€
(inclou les 10 primeres còpies, o inclourà el CD. A partir d’aquesta quantitat de pàgines valdrà 0,15 cèntims).

Tresors de la biblioteca

 

El fons històric és d’una vàlua inquantificable, essent la Biblioteca més important en la temàtica de dret català, dret foral antic de l’estat espanyol i d’altres parts d’Europa i dret romà.

Dins del fons antic –llibres i volums dels segles XI al XIX- destaquem: al·legacions jurídiques, manuscrits (Testament sagramental, 1092), totes les Constitucions de Catalunya i els Capitols de Cort, la col·lecció de Consolats de mar i sobretot la Biblioteca té un exemplar únic en el món, és l’edició completa de l’Atles de Blaev, obra publicada a Anvers durant la segona meitat del segle XVII, que consta de 12 volums amb una descripció absolutament precisa de tot el món conegut llavors.

Exposicions virtuals

La Biblioteca té previst abans no s’acabi l’any d’introduir un nou servei que seran les Exposicions Virtuals. A partir de les peces més valuoses existents a la Biblioteca cada trimestre s’oferiran per la web aquestes petites/grans mostres.

Departament / Comissió responsable

Biblioteca

Contactes

  • Altres telèfons ICAB 
  Departament de Biblioteca (Fons Antic)
  Mallorca, 283
  08037 , Barcelona - España

  T. 93 601 12 12 - EXT. 5316 F. 93 487 11 28 E. biblioantic@icab.cat