Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA: L’ICAB promou una societat més igualitària i assenyala que el 33% de les dones són sòcies en despatxos col·lectius

05/03/2020
Aquesta i altres dades estan recollides en la Memòria 2019 del Pla d’Igualtat de l’ICAB (2018-2021) i les ha donat a conèixer la degana del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Mª Eugènia Gay.
NOTA DE PREMSA: L’ICAB promou una societat més igualitària i assenyala que el 33% de les dones són sòcies en despatxos col·lectius

·Aquesta i altres dades estan recollides en la Memòria 2019 del Pla d’Igualtat de l’ICAB (2018-2021) i les ha donat a conèixer la degana del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Mª Eugènia Gay, en el marc d'un acte reivindicatiu amb motiu del ‘Dia internacional de la Dona’ celebrat avui a la seu col·legial

 ·La participació paritària de les advocades en comissions, seccions i grups de treball del Col·legi o la creació d'un distintiu de qualitat per als despatxos compromesos amb la igualtat són algunes de les 12 fites contemplades en el Pla d'igualtat impulsat des del 2018 per l’ICAB.

Barcelona, 05 de març de 2020.- En el marc del Dia Internacional de la Dona, el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) ha destacat la importància de continuar treballant per aconseguir una participació paritària de les advocades en el seu exercici professional. Actualment, el 33% de les dones són sòcies en despatxos col·lectius, segons dades de les que disposa la institució i que s’han donat a coneixer en un acte reivindicatiu en el qual també s'ha presentat la Memòria del Pla d'Igualtat 2019. L’ICAB és pioner dins l'advocacia en dissenyar i implantar un Pla d’Igualtat (2018-2021) per assolir la igualtat efectiva de dones i homes en tots els àmbits, també al si de l’Advocacia. Aquestes accions s'emmarquen dins del compromís de la Corporació per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de Nacions Unides i, en concret, l’ODS número 5 (igualtat de gènere).

La jornada ha comptat amb la degana del Col·legi, Mª Eugènia Gay, que ha inaugurat l'acte acompanyada del vicedegà de l’ICAB, Joaquim de Miquel; els diputats de la Junta de Govern Frederic MunnéNúria Flaquer i Carmen Valenzuela i la presidenta de la Comissió de Dones de l’ICAB, Teresa Blasi.

Durant l’any 2019, s’ha aconseguit que la participació de les dones en la vida col·legial hagi estat paritària: el 54% dels càrrecs de representació en les delegacions l’ocupen dones; el que suposa un increment de 16 punts percentuals respecte el 2018. Així mateix, el 48% de les persones que formen part dels òrgans de govern de comissions i seccions del Col·legi són dones. D'altra banda, després de la posada en marxa del Pla d'Igualtat, just ara fa dos anys, facilitar la conciliació ha estat un dels eixos centrals de les accions dutes a terme: el 37% dels actes de formació de l’ICAB tenen lloc en horari conciliador.

Els resultats dels indicadors de la Memòria del Pla d'Igualtat 2019 i el reconeixement a la tasca desenvolupada en defensa de la igualtat de gènere (que s’ha fet palès amb l’atorgament a l’ICAB del premi “Women in a Legal World a la Igualtat”   com a  entitat que aposta per la igualtat en el mon del Dret i la Justícia) encoratgen a la Corporació a mantenir accions per l’assoliment dels ODS de l’Agenda 2030, i de la igualtat de gènere.

Aquesta igualtat i les finalitats previstes als ODS són la manifestació de la defensa de valors i drets íntegrament  i íntimament relacionats amb els fonaments de l’ordenament jurídic i dels valors de l’advocacia.

Per assolir l’ODS núm. 5 de forma pionera i sota el mandat de la degana, Mª Eugènia Gay, l’ICAB ha posat en marxa un fòrum europeu, que sota el títol “Women Business & Justice European Forum”, té com a objectiu donar visibilitat al talent femení en tots els àmbits, no només el de l’advocacia. Precisament el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona realitzarà els propers 4 i 5 de juny la tercera edició d’aquest esdeveniment.

Aquestes són algunes de les principals conclusions que es desprenen de la Memòria del Pla d'Igualtat de l’ICAB que persegueix l'objectiu de fomentar la igualtat i l'equitat en el món professional de manera real i efectiva.

Violència de gènere

Durant l'acte la diputada responsable de la Comissió del Torn d'Ofici del ICAB, Carmen Valenzuela, ha donat a conèixer les últimes dades en relació a la violència de gènere. Segons xifres del Torn d'Ofici, el 2019 es van atendre un total de 4.202 designes relacionades amb la violència de gènere. D'aquestes, només en 558 ocasions les víctimes van ser assistides per un advocat o advocada en la primera assistència en seu policial. Durant els primers mesos del 2020, el nombre de designes ha estat de 620; el que suposa un increment de l’11,9% respecte el mateix període de l’any anterior.

D’acord amb aquestes dades, s'ha reivindicat la importància de l'acompanyament i de l'assistència jurídica a les víctimes de violència de gènere en el moment previ a la interposició de la denúncia per garantir que aquella rebi una informació completa dels drets que l'assisteixen. Des de l‘ICAB també s'ha recordat que les víctimes de Violència de gènere, en tant que siguin reconegudes com a tals, tenen reconegut el dret a la justícia gratuïta per llei; i això els permet tenir accés a defensa i representació en judici de manera gratuïta, assistència pericial i la resta d'atencions previstes en l'article 6 de la Llei d’Assistència Jurídica Gratuïta (LAJG).

Manifest Dones Advocades

Per finalitzar l’acte commemoratiu, a l’entrada del Palauet Casades, la degana del Col·legi ha donat pas a la lectura del Manifest de la Comissió de Dones Advocades de l’ICAB, encapçalada per la seva presidenta, Teresa Blasi.

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic)
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat